Proslavili smo 12 maj – Međunarodni dan sestara

Radno i svečano, ove kao i pretrhodnih godina, Udruženje medicinskih sestara, tehničara i babica Republike Srbije zajedno sa sestrama iz zdravstvenih ustanova obeležilo je 12 maj – Međunarodni dan sestara . Domaćini ovogodišnje centralne proslave bile su naše koleginice, kolege i saradnici iz Opšte bolnice “Studenica” i Doma zdravlja u Kraljevu.

Sunčano i vedro jutro ovog 12 maja potsticalo je na radost susreta sa mnogim koleginicama i kolegama, na  svečanost primerenu sećanju na datum rođenja Florens Najtingejl, začetnicu sestrinske nege .

Savršena organizacija naših domaćina , naše koleginice raspoređene od ulaza do svečane sale, sa osmehom su dočekivale goste. Srdačni susreti, topli , čvrsti zagrljaji koleginica i

kolega – prijatelja iz Beograda, Kraljeva, Čačka, Gornjeg Milanovca, Novog Pazara, Leskovca, Lebana, Grdelice, Valjeva, Lučana, Kruševca, Novopazarske banje, Smedereva, Ćuprije, zagrljaj podške i nade za svetliju budućnost za našu profesiju. Pored koleginica i kolega, svečanoj Akademiji prisustvovao je direktor Opšte bolnice “Studenica” dr Zoran Mrvić, sveštenik  kraljevačke parohije, direktori javnih preduzeća Kraljeva, gradski čelnici, predsednici Upravnih iNadzornih odbora Doma zdravlja i Opšte bolnice, direktori osnovnih i srednjih škola iz Kraljeva. Takođe, vredno je pomenuti da su naše koleginice, vizionari razvoja Udruženja – stručne sestrinske asocijacije i  utemeljivači visokih vrednosti profesionalnog rada sestara, sada u penziji, Minja Gajović , Seka Lazović, Ljilja Stanar, Rada Radenković, Rade Radojević , Mira Milošević i Sneža Kovačević  u ovom svečanom danu bili sa nama.

Veliki broj lokalnih medija, kamerom i perom zabeležili su današnja dešavanja u OB “Studenica” u Kraljevu.

Svečanost je otvorio hor učenika Osnovne škole “ IV kraljevački bataljon” iz Kraljeva pesmom posvećenu sestrama.

Učesnici svečane Akademije srdačno, burnim aplauzom pozdravili su  obraćanje predsednice Udruženja Srbije Ivanke Adžić, direktora OB dr Zorana Mrvića i predsednika podružnice Udruženja medicinskih sestara iz Kraljeva Stanimirke Vasić koja je emotivni govor obogatila pročitavši pesmu koju je davnih sedamdesetih godina prošlog veka napisala naša koleginica Stana Lovrić iz Opatije.

Sadržaj današnje Akademije upotpunila je strukovna med.sestra Radmil Jazić, zamenik predsednika Udruženja,  iz KBC “Bežanijska kosa”  predavanjem  po preporuci ICN na temu: “Sestrinstvo snaga za promene”

Nakon predavanja, predsednica Udruženja i predsednica podružnice uručile  su nagrade medicinskim sestrama predloženim, u svojim kolektivima, za naj sestru/tehničara :

Za izraženu visoku profesionalnost u radu sa korisnicima zdravstvene zaštite, nesebičnu podršku i saradnju u ostvarivanju ciljeva UMSTB Republike Srbije

Zahvalnicu i vaučer za učešće na Simpozijumu glavnih sestara i babica, sestara i babica iz prakse i profesora zdravstvene nege koji se održava u novembru 2015 godine u Hotelu “Omorika” na Tari dobili su:

1.Marija Mijajlović, OB “Studenica” iz Kraljeva
2.Gordana Arsić, OB  iz Valjeva
3.Ljiljana Ristić, Specijalna bolnica “Sveti Sava”  iz Beograda
4.Zoran Lukić, OB  iz Ćuprije
5.Svetlana Gavrilović, OB iz Čačka
6.Slavica Todorović, OB iz Gornjeg Milanovca
7.Miroslav Radović, DZ iz Lučana
8.Dragan Kodžo, IORS iz Beograda
9.Suad Ajdinović, OB iz Novog  Pazara
10.Vesna Bogdanović , DZ iz Lebana
11. Banković Marina, DZ iz Leskovca
12.Krstić Marina, Institut za reumatologiju iz Beograda

Takođe, Udruženje je dodelilo zahvalnice zdravstvenim ustanovama – članicama:

Za izraženu visoku profesionalnost u radu sa korisnicima zdravstvene zaštite i nesebičnu podršku i saradnju u ostvarivanju ciljeva UMSTB Republike Srbije

Zahvalnice su dobili:

1.OB”Sveti Luka” Smederevo
2.DZ Smederevo
3.DZ Kruševac
4.OB Kruševac
5.Specijalna bolnica za progresivne mišićne i neuromišićne bolesti, Novi Pazar
6.KBC “Bežanijska kosa” Beograd
7.VMA, Beograd
8.DZ Zvezdara, Beograd
9. DZ “Dr Simo Milošević”, Beograd
10.DZ Grocka, Beograd
11.DZ Barajevo, Beograd
12.DZ Zemun, Beograd
13.DZ Mladenovac, Beograd
14.OB “Dr Laza Lazarević” Šabac
15.DZ Savski Venac, Beograd
16.Gradski zavod za gerontologiju i palijativno zbrinjavanje, Beograd

Udruženje medicinskih sestara, tehničara i babica Republike Srbije i Agencija “Evro-turs” dugogodišnji saradnik Udruženja, čija je direktorka i vlasnica Dragana Stefanović, počasni član Udruženja, dodelili su glavnoj sestri OB “Studenica” iz Kraljeva, Mariji Mijajlović vaučer za Studijsko putovanje koje se organizuje oktobra 2015 godinu  u Brisel.

Podružnica Udruženja, Udruženje medicionskih sestara, tehničara  i babica iz Kraljeva upriličili su dodelu zahvalnica i priznanja klinikama, službama i odeljenjima Opšte bolnice i Doma zdravlja iz Kraljeva koje su samopregornim radom  prenebegavajući sve teškoće u proteklom period profesionalno i odgovorno obavljali sve radne obaveze iz domena delokruga rada. Dodeli nagrada i priznanja pridružio se i Sindikat zaposlenih u zdravstvu i socijalnoj zaštiti iz Opšte bolnice iz Kraljeva.

Svečanost je završena pesmom “Ovo je Srbija” koju su izveli učenici Osnovne škole

“IV kraljevački bataljon” iz Kraljeva.

Da, ovog 12 maja u Kraljevu je bila Srbija. Sestre po zvanju, prijatelji i kolege po opredeljenju  iz velikih gradova Republike Srbije poslali su poruku  da zajedno, udruženi, jedinstveni i složni nalazimo se na  putu za nove pravce razvoja naše profesije .

 

 

Živka Mirčić,vms

Generalni sekretar UMSTBS