Saopštenje UMSTBS

SZO JE PROGLASILA 2020. ZA GODINU MEDICINSKIH SESTARA I BABICA

Poštovane koleginice i kolege, saradnici i poštovaoci sestrinske profesije,
Udruženje medicinskih sestara,tehničara i babica R.Srbije izražava divljenje, zahvalnost i solidarnost sa medicinskim sestrama, babicama  i svim zdravstvenim radnicima u Srbiji i u svetu,  koji su na prvoj liniji fronta u borbi sa Covidom-19. rizikujući i svoje zdravlje. Medicinske sestre ulažu sva svoja znanja i veštine u prevenciji i zbrinjavanju obolelih, nesebično izvršavajući  profesionalne zadatke, pružajući  pomoć pojedincima, porodicama i društvu u celini da se izbore sa epidemijom novog korona virusa. To su sada suštinske i značajno vredne usluge koje pružaju medicinske sestre. Zato je važno  da medicinske sestre i ostali  zdravstveni radnici  rade u  bezbednim uslovima, sa maksimalnom zaštitom i neophodnom podrškom.
Ovom prilikom, kao i mnogo puta do sada, ističemo veliki  značaj i doprinos sestrinske profesije, ne samo  u suzbijanju infekcije izazvane SARS-CoV2 virusom našoj zemlji, već i svakodnevnim profesionalnim aktivnostima vezanim za očuvanje i unapređenje zdravlja našeg stanovništva svih starosnih uzrasta. Medicinske sestre su značajna karika u celokupnom zdravstvenom sistemu svake, pa i naše zemlje. U prilog tome je i obraćanje generalnog direktora SZO Tedros Adhanom Ghebreiesus-a povodom Godine sestrinstva 2020. u kojem on ističe da su “medicinske sestre i babice okosnica svakog zdravstvenog sistema, te 2020. god pozivamo sve zemlje da ulažu u medicinske sestre i babice, kao deo svoje posvećenosti zdravlju svih“.
Medicinske sestre Srbije su i do sada uvek bile na visini zadatka, u prvim borbenim redovima, i za vreme ratova, i za vreme epidemije Variole vere, kada su naše koleginice Dušica Spasić iz Beograda i Milka Đurašić iz Čačka izgubile život, obavljajući svoje profesionalne dužnosti, za vreme bombardovanja, epidemije gripa, sada za vreme epidemije novog korona virusa, i uvek će kada je to potrebno državi za zaštitu zdravlja našeg stanovništva. U redovnim uslovima, nažalost profesionalni rad medicinskih sestara je nevidljiv, neprepoznat, nemerljiv, on se podrazumeva, kao i profesija kojom se bave.
Ako do sada nije potpuno jasan i priznat značaj profesije sestrinstva, u ovoj situaciji – pandemije Covid -19, potrebno je odati priznanje i dodatno osnažiti profesiju medicinske sestre u zemlji Srbiji!
Stiče se utisak da je, jedan od retkih državnika u našoj zemlji, koji je prepoznao značaj i doprinos sestrinske profesije, predsednik R.Srbije, gdin  Aleksandr Vučić, koji to često ističe u svojim obraćanjima javnosti.
Hvala Vam gospodine Predsedniče na tome, i verujemo  da ćete, kada prođe ova teška situacija, dati potrebnu podršku za osnaživanje kapaciteta sestrinske profesije u Republici Srbiji, u čemu će Udruženje medicinskih sestara aktivno participirati.
Apelujemo na državu i stanovništvo da pruže podršku medicinskim sestarama koje se, zajedno sa lekarima, nalaze na prvoj liniji odbrane od novog korona virusa:
- obezbeđivanjem dovoljne količine adekvatne zaštitne opreme svim medicinskim sestrama i odgovarajućih uslova za rad,
- obezbeđivanjem vremena za odmor i racionalno radno vreme,
- obezbeđivanjem dovoljnog broja pomoćnog medicinskog osoblja koje treba da rastereti medicinske sestre,
- obezbeđivanjem psihološke podrške medicinskim sestrama koje rade u neposrednom kontaktu sa obolelima od Covid-19 ili su i same inficarane,
- obezbeđivanjem podrške medicinskim sestrama koje nisu u mogućnosti da brinu o članovima svoje porodice zbog prekovremenog angažovanja na radnom mestu.
Navedene aktivnosti treba da omoguće očuvanje zdravlja i kapaciteta medicinskih sestara koje su izložene kako fizičkim tako i psihološkim rizicima u radu tokom vanrednih uslova.
Nadamo se da će država nastaviti da podržava sestrinsku profesiju u Srbiji kada prođe ova teška situacija u istoj meri u kojoj to čini sada.
Pozivamo stanovništvo R.Srbije da se pridržavaju svih zvaničnih preporuka i preventivnih mera Ministarstva zdravlja i drugih državnih organa, u sprečavanju širenja  epidemije, što je sigurno jedna od najvažnijih mera u borbi protiv novog korona virusa.
Uvaženi građani, postanite i ostanite odgovorni prema sebi, svojoj porodici i zajednici, izbegavajte socijalne kontakte, ostanite kući. Sada od nas samih zavisi!
Medicinske sestre i zdravstveni radnici su na svojim radnim mestima, u borbi da sačuvaju ljudske živote, pomozite im, oni su u zdravstvenim ustanovama zbog Vas, a Vi ostanite kući zbog sebe i zbog njih.
Pridružite se globalnoj kampanji sa svojih terasa i prozora svako veče u 20.00 časova i dugim aplauzom iskažete svoju zahvalnost i podršku ne samo medicinskim sestrama, nego svim zdravstvenim radnicima!

Kontakt: e-mail: umstbs@gmail.com i office@umsts.org

 

Udruženje medicinskih sestara, tehničara i babica Republike Srbije

OBAVEŠTENJA:

                                                    

Sve o merama prevencije i suzbijanja širenja Korona virusa (nCoV)- COVID 19, možete naći u priloženim dokumentima na sajtu Instituta za javno zdravlje ''Dr Milan Jovanović Batut'', u delu Preporuke za zdravstvene radnike, i na sajtu Ministarstva zdravlja RSrbije  https://covid19.rs
Preporuke za zdravstvene radnike, preuzmite ovde  http://www.batut.org.rs/index.php?content=2042
Algoritam/standardna operativna procedura sa izmenama od 10.03.2020.
preuzmite ovde: https://www.zdravlje.gov.rs/vest/346428/algoritamstandardna-operativna-procedura.php
Priručnik o prevenciji i lečenju COVID-19 infekcije The First Affiliated Hospital, Zhejiang University School of Medicine Priručnik napisan na osnovu kliničkog iskustva     
Preuzmite ovde: http://www.kmszts.org.rs/literatura/prirucnikcovid.pdf
Kontakt telefoni u vezi Korona virus preuzmite ovde http://www.batut.org.rs/index.php?category_id=207
Kontakt centar za sve informacije o Kovid-19 na tel 19 819. Preuzmite ovdehttps://covid19.rs