12. maj Međunarodni dan sestara

Udruženje medicinskih sestara,tehničara i babica Republike Srbije čestita svim medicinskim sestrama 12. maj Međunarodni dan sestara, i odaje zahvalnost za požrtvovani rad u borbi sa epidemijom novog korona virusa.

Medicinske sestre i babice su  dale  veliki  doprinos  ne samo  u suzbijanju infekcije izazvane SARS-CoV2 virusom našoj zemlji, već i svakodnevnim profesionalnim aktivnostima vezanim za očuvanje i unapređenje zdravlja našeg stanovništva svih starosnih uzrasta.  One  su okosnica svakog zdravstvenog sistema, te je SZO,  2020. godinu proglasila  kao Godinu medicinske sestre i babice  u znak  priznanja za doprinos koji daju u zdravstvenom sistemu svake zemlje.

Ulaganje u sestrinstvo i babištvo doneće  ogroman doprinos brzom, ekonomičnom i kvalitetnom skaliranju univerzalne zdravstvene zaštite.

Pozivamo našu Vladu da ne zaboravi doprinos i značaj medicinskih sestara , ne samo tokom saniranja epidemije Kovid 19, već i značajan doprinos koje daju   u unapređenju  i očuvanju zdravlja našeg stanovništva,  te je krajnje  vreme da Vlada i Ministarstvo zdravlja preduzmu odlučne akcije kako bi uložile u razvoj sestrinstva i babištva u R. Srbiji, kako bi Srpske sestre i baibice zauzele mesto u društvu koje im pripada kao i u drugim zemljama Evrope i sveta.

Pridružite se globalnoj kampanji SZO u podršci sestrama i babicama 2020 - u Godini sestrinstva i dajte svoj doprinos za jačanje kapaciteta sestrinstva i babištva u R.Srbiji!

Predsednik UMSTBS
Dijana Otašević