Kongres glavnih sestara i babica, sestara i babica iz prakse i profesora zdravstvene nege

Poštovane koleginice i kolege, uvaženi  saradnici i prijatelji,

Pozivam Vas na Nacionalni Kongres medicinskih sestara, sestara i babica iz prakse i profesora zdravstvene nege, sa međunarodnim učešćem, koji se održava u prelepoj Vrnjačkoj Banji od 30.06 - 04.07.2021.

Kongres je trebalo da se realizuje u novembru  mesecu 2020.god, ali je odložen zbog epidemije Kovida 19.

Za nama je veoma težak period rada, samoodricanja, period pun izazova opterećen brojnim problemima, u kojem su medicinske sestre i babice  dale  veliki  doprinos  ne samo  u suzbijanju infekcije izazvane SARS-CoV2 virusom našoj zemlji, već i svakodnevnim profesionalnim aktivnostima vezanim za očuvanje i unapređenje zdravlja našeg stanovništva svih starosnih uzrasta.  Sestre  su okosnica svakog zdravstvenog sistema, te je SZO,  2020. godinu proglasila  kao Godinu medicinske sestre i babice  u znak  priznanja za doprinos koji daju u zdravstvenom sistemu svake zemlje.

Nakon 15 meseci borbe sa epidemijom Kovid 19 i velikog doprinosa i  posvećenosti medicinskih sestara u suzbijanju epidemije, UMSTBS  realizuje  Kongres sa međunarodnim učešćem, na kome će medicinske sestre-tehničari i babice izneti svoja iskustva iz prakse,  ističući značaj sestrinstva kao značajne karike u zdravstvenom sistemu zemlje. Nikada ,kao sada za vreme pandemije nije  bio vidljiv doprinos i značaj sestrinske profesije.

Kongres je akreditovan od strane Zdravstvenog saveta Srbije, za: lekare, stomatologe, farmaceute, biohemičare, medicinske sestre, zdravstvene tehničare, babice,
Broj odluke ZSS: 153-02-840/2020-01, od 17.08.2020. godine.;
Broj akreditacije: D-1-586/20

Broj bodova:

  • Predavači - 13 bodova;
  • Usmene prezentacije  - 11 bodova;
  • Poster prezentacije - 9 bodova,
  • Pasivni učesnici -  8 bodova;  
  • Koautori - 0,5 boda

Plenarna sesija ovogodišnjeg Kongresa posvećena je prepoznatljivosti profesije medicinskih sestara - tehničara, u kojoj će predavači po pozivu izneti više aspekata ove teme, od aktuelne zakonske regulative, do izazova u obrazovanju sestara, jačanje kapaciteta sestrinstva u vojnom zdravstvu, i  profesionalnom razvoju i razvoju karijere medicinske sestre.

Tradicionalno saopštenja stručnih radova realizovaće se putem usmenih i poster prezentacija, gde će lekari, medicinske sestre, babice, zdravstveni tehničari, nastavnici i profesori zdravstvene nege iz Republike Srbije i zemalja iz okruženja izneti svoja stručna iskustva i primere iz prakse u cilju razmene informacija vezanih za stručni rad, istraživanja,  i poboljšanja zdravstvene  nege.  Svi sažeci radova biće objavljeni u Zborniku Kongresa.

Za autore najuspešnije prezentovanih radova previđene su prikladne nagrade, kao i mogućnost da se njihov rad, nakon recenziranja, publikuje u nacionalnom sestrinskom časopisu Sestrinska reč, čiji je osnivač i izdavač Udruženje (kategorije M 52).

Na Kongresu je obavezno pridržavanje učesnika svih protivepidemijskih mera uz nošenje maski u zatvorenom prostoru!

Uverena sam, da ćemo pored radnog dela, naći vremena i za druženje i zajedničko uživanje u prirodnim lepotama i sadržajima u Vrnjačkoj Banji.

Predsednica UMSTBS
Dijana Otašević, s.r.