Izveštaj sa 33. Simpozijuma medicinskih sestara-tehničara onkoloških institucija Republike Srbije

U organizaciji Sekcije sestara u onkologiji Udruženja medicinskih sestara i babica Republike Srbije, Instituta za onkologiju i radiologiju Srbije  i Kancerološke sekcije Srpskog lekarskog društva , 08. novembra 2019. u hotelu “Crowne Plaza”  u Beogradu održan je 33. Simpozijum medicinskih sestara-tehničara onkoloških institucija Republike Srbije  tradicionalno u okviru 56. Kancerološke nedelje.

Ovo je 33. put kako se medicinske sestre tehničari u onkologiji u Srbiji okupljaju  da bi se unapredila znanja iz ove multidisciplinarne oblasti medicine i zdravstvene nege u onkologiji.
Ovogodišnjim programom obuhvaćene su sledeće teme:

1. Savremeni pristup u lečenju i zdravstvenoj nezi pacijenatkinja sa karcinomom dojke
2. Delokrug rada medicinske sestre u neuroonkologiji
3. Novine u suportivnoj onkologiji
4. Iskustva u kliničkoj praksi medicinskih sestara ć tehničara u onkologiji- usmene i poster prezentacije

Skupu je prisustvovalo  oko 230 učesnika iz mnogobrojnih zdravstvenih ustanova Srbije, Crne Gore, Bosne i Hercegovine koje se bave onkološkom zdravstvenom zaštitom. Predavači su putem prezentacija prikazali širok spektar sestrinskih aktivnosti  iz oblasti zdravstvene nege u onkologiji, novine i iskustva iz kliničke prakse, ukazali na značaj multidisciplinarnog pristupa kao i značaj kontinuirane edukacije onkoloških sestara. Učesnici su aktivno učestvovali u diskusiji i u okviru završne evaluacije pozitivno ocenili skup sa predlozima za unapređenje.
Održavanje Simpozijuma pomogla je Komora medicinskih sestara kao i  brojni sponzori.