Predsednica UMSTBS prisustvovala je I sastanku Kraljevskog odbora medicinskih sestara na poziv NJKV Princeze Katarine

Na Kraljevskom dvoru 5. jula 2019. godine u 9 časova održan je prvi sastanak Kraljevskog odbora medicinskih sestara

Sastanku su prisustvovale:

1. Nj.K.V. Princeza Katarina 

MEDICINSKE SESTRE:

2. Rose Glamočlija, Boca Nursing Services, Inc. from Florida, USA 3. Radmila Ugrica, Direktor Komore medicinskih sestara i zdravstvenih tehničara Srbije 4. Mirjana Gavrilović, Glavna sestra Instituta za onkologiju i radiologiju Srbije u Beogradu 5. Dijana Otašević, Predsednica Udruženja medicinskih sestara,tehničara i babica Republike Srbije – KBC “Zvezdara“ 6. Radmila Nešić, Predsednik Saveza udruženja zdravstvenih radnika Srbije 7. Radmila Jazić, Predsednica Udruženja medicinskih sestara i tehničara 8. Dušica Biočanin, Član Zdravstvenog saveta Srbije, Glavna sestra Klinike za digestivnu hirurugiju, KCS 9. Ljiljana Đukić, Glavna sestra Urgentnog centra, KCS

Fondacija Nj.K.V. Princeze Katarine

10. Dijana Dobrota – Fondacija Princeze Katarine
11. Dubravka Mitrašević - Fondacija Princeze Katarine 

 

ZAŠTO SU SE OSNOVALE???

Poštovane koleginice i kolege, poštovaoci sestrinske profesije, prijatelji Udruženju medicinskih sestara-tehničara i babica R. Srbije (UMSTBS),

Povodom objave neistina i gnusnih laži na sajtu Unije udruženja medicinskih sestara i zdravstvenih tehničara, pod naslovom “Zašto smo se osnovali“, sa ciljem zbunjivanja sestara, članstva, sestrinske javnosti, i nažalost iniciranje daljih podela među sestrama u Srbiji, UMSTBS, kao odgovorna sestrinska i babička asocijacija u Srbiji, UMSTBS u cilju istinitog informisanja sestrinke javnosti i članstva, izdaje saopštenje:

  1. Pojedinci, bivši visoki funkcioneri UMSTBS, sada  aktuelno rukovodstvo Unije udruženja, na čelu sa aktuelnom predsednicom Unije i  doživotnom generalnom sekretarkom više udruženja, autori su sramnih pisama i objava, te imaju potrebu pravdanja pred sestrinskom javnošću, zbog učinjenih “nedela” profesiji sestara. One  su   bile  glavni akteri  pokušaja cepanja UMSTBS, nasilnog preuzimanja rukovodećih funkcija u UMSTBS i daljoj  podeli sestrinstva Srbije, na žalost  samo zarad ličnih interesa.
  2. Ovakvim činjenjem za vreme rada  i obavljanja visokih funkcija u UMSTBS, navedeni funkcioneri iz sadašnje Unije, su direktno radili na razbijanju i razdvajanju UMSTBS, destabilizaciji i pokušaju  urušavanja ugleda republičkog udruženja, osnivajući bezmalo dva nova udruženja: udruženje medicinskih sestara, tehničara i babica zdravstvenih ustanova Beograda -  gle sličnog naziva UMSTBS, i Uniju udruženja. Navedeno beogradsko udruženje je bez saglasnosti UMSTBS  “pokralo”deo mejl adrese UMSTBS, predstavljajući se kao ogranak UMSTBS, što je notorna neistina, a sve u cilju da zbune i “otmu” članstvo. Malo li je jedno, nego dva udruženja?
  3. Postavlja se pitanje, da li  predsednica i generalna sekretarka Unije  imaju moralnog prava da u objavama  iznose tvrdnje o njihovom tobože “žalu” za UMSTBS, kada su svojim činjenjem od 2016  do 09. aprila  2017. blokirale rad upravnih i stručnih organa UMSTBS, sa namerom da ga uruše, nasilno preuzmu rukovodeće funkcije,  ne uvažavajući pri tom kolege iz  Beograda i Srbije, članove aktuelne  Skupštine i IO tadašnjeg saziva. Zar je to vizija unijaškog jedinstva? Ako takvi treba da vode sestre izmanipulisanog članstva, onda je to sramota za profesiju! Svako ima pravo da osniva udruženja, zakon je to dozvolio, ali nema pravo  da iznosi neistine, obmane i optužbe bez činjenica, takav način plasiranja laži je u najmanju ruku nekolegijalnijalan, neetičan i samo šteti statusu naše profesije.
  4. Dakle, ne radi se o samovolji predsednika, niti samovolji bilo kog člana niti rukovodioca UMSTBS, kako optužuju rukovodioci Unije u svojoj objavi, već o legitimnim odlukama  Skupštine UMSTBS, koja je  odlučila da takvi poput navedenih rukovodioca Unije  ne zaslužuju članstvo niti poverenje da vode  UMSTBS. U Udruženju medicinskih sestara-tehničara i babica R. Srbije, koje postoji duše od 23 godine,  odluke se donose u skladu sa odredbama važećeg Statuta i zakona, a ne prema simpatijama i preporukama generalnog sekretara.
  5. Sramotno je da medicinske sestre iz ZU i udruženja, poput SB”Sveti Sava”, Instituta za reumatologiju, OB Smederevo  - nisu konsultovane  niti obaveštene, a kamo li saglasne za  pristupanje Uniji, o čemu  svedoče svakodnevni telefonski pozivi i poslati mejlovi Udruženju. Uvažene koleginice pitajte svoje predstavnike i predsednike kako su zloupotrebile vaše poverenje i bez vaše saglasnosti izčlanile vas iz Republičkog Udruženja kome ste pripadale duže  od 20 godina. Na žalost više od polovine vas ne zna da ste učlanjenje u “juće”osnovana udruženja.  UMSTBS u Resavskoj 28 je i nadalje otvoreno  svim koleginicama i kolegama, a naročito Vama, koleginice i kolege, koje niste  ni obaveštene da ste prevedene u članstvo novih udruženja.
  6. UMSTBS se još 09.04.2018 god javnim saopštenjem ogradilo od  formiranja i aktivnosti novih udruženja medicinskih sestara-tehničara i babica beogradskih ZU, i Unije udruženja,  saopštavajući da navedena udruženja nisu članica, niti ogranak, ni  potpisnica Sporazuma o saradnji sa UMSTBS.

Beograd                                                                               Predsednik UMSTBS

Avgust 2018 god                                                                     Dijana Otašević  

 

Saopštenje za javnost

 Poštovani saradnici, koleginice i kolege

Zbog učestalog javljanja u sedište udruženja i nejasnoća u vezi sa Simpozijumom koji će se održati na Tari, želimo da vas  podsetimo da će se Simpozijum UMSTBS održati u periodu  od   29 novembar - 3 decembar 2017, što je za naše Udruženje medicinskih sestara, tehničara i babica Republike Srbije tradicionalno, a za učesnike prepoznatljivo.

Takođe, želimo da vas podsetimo da je UMSTBS sa sedištem u Resavskoj ulici 28 sa amblemom Kosovke devojke u zaglavlju, Republičko udruženje sa tradicijom preko dvadeset godina. Udruženje okuplja medicinske sestre, tehničare i babice na republičkom nivou i u tome je jedinstveno na prostorima Republike Srbije.

Svojim stručnim aktivnostima i radom zasniva svoje postojanje i dalo je veliki doprinos  unapređenju sestrinske profesije i stručnoj edukaciji sestara u Republici Srbiji..

Sva ostala udruženja, nastala tokom ove godine, koja se u svom predstavljanju vezuju za UMSTBS kao naš ogranak, nemaju ništa zajedničko sa UMSTBS.

UMSTBS  je izgradilo svoj prepoznatljiv stil rada, koji se na  razne načine zloupotrebljava i pokušava da plasira u radu novoformiranih udruženja.

UMSTBS će nastaviti politiku javnosti u radu, istinitom obaveštavanju  članstva, ujedinjenu profesije, podizanju položaja i statusa sestara-tehničara i babica u R Srbiji kao i nadalje  realizaciju programa  besplatnih edukacija za svoje članstvo, a u skladu sa odlukama Skupštine i Upravnog odbora UMSTBS.

 Novembar 2017

                                                                                        Predsednik UMSTBS

                                                                                          Dijana Otašević

 

SAOPŠTENJE UPRAVNOG ODBORA UMSTBS

 

Upravni odbor Udruženja medicinskih sestara - tehničara i babica Republike Srbije, na sednici održanoj 09.04.2017 godine u Beogradu, doneo  je  odluku, da  izda saopštenje  u cilju istinitog obaveštavanja i informisanja  celokupnog članstva UMSTBS u vezi osnivanja novog „udruženja medicinskih sestara-tehničara i babica Beograd“:

  1. UMSTBS se ograđuje od  formiranja i aktivnosti novog udruženja medicinskih sestara-tehničara i babica Beograda,  i saopštava da navedeno udruženje nije članica niti potpisnica Sporazuma o saradnji sa UMSTBS.
  2. Formiranje novog udruženja medicinskih sestara-tehničara i babica Beograd, je stvaranje  potpuno samostalnog novog udruženja, bez statusa podružnice niti  ogranka UMSTBS, kako se nažalost neistinito predstavlja članstvu.
  3. U mejl adresi beogradskog udruženja, tendenciozno je   navedena i skraćenica umstbs.beograd, s ciljem zbunjivanja članstva UMSTBS, dovodeći ga  u zabludu da se radi o  republičkom udruženju, pritom koristeći ugled i dugogo godina sticanu  reputaciju UMSTBS.
  4. Pojedinci, bivši visoki funkcioneri UMSTBS,  su  svojim činjenjem direktno radili na razbijanju i razdvajanju UMSTBS, destabilizaciji i urušavanju ugleda republičkog udruženja, čime su prekršili  Statut UMSTBS čl 36 st1,2 i 3.
  5. UMSTBS demantuje i navode iz   člana 4. Statuta beogradskog udruženja, u kome je naznačeno članstvo beogradskog udruženja u  UMSTBS, što je potpuna neistina sa  namerom  i daljeg obmanjivanja članstva i  sestrinske javnosti.
  6. UMSTBS će nastaviti politiku javnosti u radu, istinitom obaveštavanju  članstva i javnosti, kao i dalje  sprovođenje programa  besplatnih edukacija za svoje članstvo, a u skladu sa odlukama Skupštine i Upravnog odbora UMSTBS
  7.  UMSTBS će i dalje težiti ujedinjenu profesije, jedinstvu članstva , podizanju položaja i statusa sestara-tehničara i babica u R Srbiji uz istinitito obaveštavanje članstva i javnosti  o radu i aktivnostima  UMSTBS.

  April 2017 god                                                                          Upravni odbor UMSTBS