SVEČANA AKADEMIJA POVODOM 12 MAJA - MEĐUNARODNOG DANA SESTRINSTVA 2023

Udruženje medicinskih sestara-tehničara i babica Republike Srbije tradicionalno svake godine  obeležava 12 maj – Međunarodni dan sestara. I ove godine UMSTBS je  organizovalo svečanu Akademiju  12.maja 2023, u kongresnoj sali Hotela“Breza“, u Vrnjačkoj Banji, u okviru XX Nacionalnog Simpozijuma UMSTBS sa međunarodnim učešćem.
Na svečanoj akademiji prisustvovalo je 350 učesnika iz zdravstvenih ustanova iz Republike Srbije, gosti iz Crne Gore, Hrvatske, Republike Srpske, Federacije BiH, Makedonije i Slovenije.

Preporučena tema ICN za Međunarodni dan sestara 12.05.2023. godine  je NAŠE MEDICINSKE SESTRE.NAŠA BUDUĆNOST “.U  brojnim izveštajima u svetu,  glavni akcenat  je stavljen na radnu snagu medicinskih sestara u vreme kada  svet pokušava  da se oporavi  od  posledica trogodišnje pandemije, kako bi obnovio zdravstvene sisteme koji su ozbiljno oštećeni pandemijom COVID-19. Medicinske sestre su  bile ključne  u odgovoru na pandemiju, obavljajući kritičnu, rizičnu i često opasnu ulogu kao glavni odgovor radne snage tokom pandemije. I sada, nakon pandemije  medicinske sestre su pozvane da ponovo udvostruče svaj napor, kao ključna zdravstvena profesija koja je neophodna za obnovu kapaciteta zdravstvenog sistema. Ključni  problemi sa kojima se globalno susreće sestrinska profesija se odnose na nedostatak medicinskih sestara, izraženi sindromi izgaranja, napuštanje profesije i starenje radne snage medicinskih sestara. Ovogodišnja tema ICN-a „Naše medicinske sestre. Naša budućnost”  naglašava  šta se mora naučiti iz pandemije i predočiti jasne akcije potrebne kako bi se osiguralo da su medicinske sestre zaštićene, poštovane i cenjene, a zdravstveni sistemi održivi, sigurni,  pristupačni i odgovorni. UMSTBS će, kao asocijacija organizovana na nacionalnom nivou u R.Srbiji, energično tokom 2023.god svoje aktivnosti usmeriti i na promociji sestrinskog rada,  borbi  za prava medicinskih sestara na bezbedno radno   okruženje, pristojne  plate i aktivno  učešće u odlučivanju i upravljenju, uz zaštitu i poštovanje sestrinske profesije u našoj zemlji. 

UMSTBS je međunarodni Dan sestara obeležilo  radno, prezentacijom akreditovanog predavanja na preporučenu temu ICN za 2023. godinu, stručnim sastankom I kategorije na temu, na kome  je predavač bila Dijana Otašević, KBC “Zvezdara” Beograd, gde su polaznici ostvarili 2 akreditovana boda. Drugi deo Akademije bio je svečan,  uz  prigodan muzički program, емitovan je spot o radu I aktivnostima UMSTBS. I ove godine  su na Akademiji, izabranim “najboljim sestrama”, po izboru članica UMSTBS uručena priznanja UMSTBS, i prigodne nagrade - pokloni UMSTBS i Cepter kompanije.

 

Najbolje medicinske sestre-tehničari po izboru udruženja, podružnica i ZU -  članica UMSTBS u 2022.godini su:

1.       IRENA STEVANIĆ  - OB ČAČAK -  Služba za nefrologiju i dijalizu 

2.         VESNA BOJANIĆ  - DZ IVANJICA- Služba hemodijalize

3.         MIROSLAV RADOVIĆ- DZ LUČANI – Ambulantna služba

4.         VERA SAVIĆEVIĆ - DZ GORNJI MILANOVAC – Služba za zdravstvenu zaštitu dece i omladine

5.         LELA RAKIĆEVIĆ- OB GORNJI MILANOVAC – Operacioni blok

6.         ALEKSANDRA VASILJEVIĆ  - DZ ČAČAK  - Polivalentno patronažna služba

7.         LJILJANA FILIMONOVIĆ - VMA- Služba grudne hirurgije

8.         BILJANA VASOVIĆ - KBC ZVEZDARA – KO za kardiovaskularne bolesti, koronarna jedinica

9.         ILIJA KOVAČEVIĆ - OB VALJEVO

10.       VESNA DŽOLIĆ MLADENOVIĆ – CVMU Beograd - VMC Karaburma

11.       ZORICA NOVAKOVIĆ - IORS – BEOGRAD - odeljenja za primenu hemioterapije-kio

12.      DARKO ZLATKOVIĆ -  DZ SMEDEREVO  - Služba za socijalnu medicinu i informatiku.

13.       VIOLETA ČUKANOVIĆ - OB KRUŠEVAC   - Služba ginekologije i akušerstva sa neonatologijom

14.       JASMINA LJUBIŠIĆ - OB ŠABAC – Služba pneumoftiziologije

15.       VESNA MAKSIMOVIĆ - DZ ,,DR MILUTIN IVKOVIĆ", Beograd

16.       ZORICA MAKRAGIĆ - DZ BRUS – Stacionar u DZ

17.       JASMINA ĆIROVIĆ - DZ ZVEZDARA- Služba za mentalno zdravlje

 

Posebno zadovoljstvo nam je bilo zahvaliti se i našim dugogodišnjim prijateljima, saradnicima I sponzorima udruženja –Takeda, Beograd, ”PTM” iz Šapca, AVMSS Odsek Ćuprija, Austro-Lajn iz Beograda i ASS Beograd, Odsek Visoka zdravstvena škola, naročito Sindikatu medicinskih sestara I tehničara Srbije, gđi Radici Ilić

Zahvaljujemo se i našem sponzoru kompaniji Cepter čiji su predstavnici  uručili  poklone izabranim sestrama iz zdravstvenih ustanova Srbije, i dugogodišnjem prijatelju UMSTBS, TA “Evro- turs” iz Beograd.

 

Predsednica UMSTBS     

Dijana Otašević