Program simpozijuma novembar 2016.

Postovane koleginice i kolege,

dragi saradnici i prijatelji,

Pred nama je Simpozijum glavnih sestara i babica, sestara i babica iz prakse i profesora zdravstvene nege, koji će se održati od 23.-27.11.2016. godine, na Tari u Htelu „Omorika“.

Svakog novembra tradicionalno  se okupljamo u nameri da plenarnom tematikom  i saopštenjem stručnih radova, skrenemo pažnju šire javnosti o značaju sestrinske profesije i perspektivama njenog razvoja u budućnosti , da razmenimo iskustva iznoseći  primere dobre  prakse, a sve  u cilju inoviranja i sticanja novih  znanja usmrenih  ka podizanju kvaliteta zdravstvene nege kako na lokalnom tako i na nacionalnom nivou.

U okviru I okruglog stola, govoriće se o mentorskoj praksi i interprofesionalnom obrazovanju kao i o novinama u obrazovanju medicinskih sestara na visokoškolskom nivou. Biće reči,  o vrstama projkata,  pravilima i načinu prijavljivanja i učešću sestara u projektima, dokazima, prednostima i barijerama u primeni sestrinske prakse zasnovane na dokazima, metodologiji publikovanja radova u   časopisu Sestrinska reč, kao i  o organizovanju službe zdravstvene nege i implementaciji informacionih tehnologija, kao značajnom segmentu za  efikasniju organizaciju sestrinske službe.

Tematika II okruglog stola  posvećena je nasilju nad decom, koje je na žalost vrlo prisutno u našoj sredini. Tokom izlaganja predavača, istaći će se značaj  prevencije i  važnost  ranog prepoznavanja simptoma nasilja nad decom, postupcima zbrinjavanja i saradnji  sa ustanovama i institucijama uključenih u prevenciju i zaštitu dece odsvih oblika nasilja.

Medicinske sestre i babice iz R.Srbije i zemalja iz okruženja, kroz brojne usmene i poster prezentacije, izneće svoja stručna iskustva i primere iz prakse , a   popularna predavanje učesnicima  Simpozijuma, omogućiće sticanje novih znanja primenjivih u sestrinskom radu, o novinama  u tretmanu rana i  preventivnim merama u sprečavanju širenja   bolničkih infekcija.

Kao i prethodnih godina, i sa ovog  Simpozijuma Udruženje će  uputiti  Zaključke   prema relevantnim institucijama sa kojima UMSTBS treba da  ostvari partnerski odnos,  pre svega prema Ministarstvu zdravlja i Ministarstvu prosvete sa ciljem da istaknemo  značaj  i doprinos sestrinske  profesije  u   zdravstvenom  sistemu  R.Srbije.

Uverena sam, da će mo i ovog puta,  pored stručnog rada, naći vremena, da kroz druženje i zabavne aktivnosti u hotelu “Omorika“, zajedno uživamo u prirodnim lepotama planine Tare.

 Do skorog viđenja na Tari!

Predsednica Udruženja

Dijana Otašević, s.r.

Program simpozijuma